Heidi Vandeput
Kinesitherapie - Cranio-sacraal therapie - ESB

0473 99 25 24
https://heidivandeput.blogspot.com

Na mijn studies kinesitherapie volgde ik nog een aantal opleidingen, vooral vanuit mijn interesse voor de totale mens, vanuit een holistische visie.
Tijdens een behandeling probeer ik iedereen ook vanuit deze visie te benaderen.

• Manuele lymfedrainage Vodder
Manuele lymfdrainage is een massagevorm, die erop gericht is het lymfstelsel te stimuleren. Deze stimulatie is nodig om het teveel aan vocht (zichtbaar en onzichtbaar oedeem) beter c.q. sneller via de lymfebanen af te voeren.
Het bijzondere van de Vodder-therapie is dat die niet alleen gericht is op de drainerende werking van het lymfstelsel, maar voorál op de voedende en zuiverende werking van al het lichaamsvocht.
Wereldwijd is deze therapie wetenschappelijk erkend als de optimale therapie om oedemen en zichtbare vochtophopingen te bestrijden, maar dat Vodder’s drainage bovendien een verbazend effect heeft op inwendige, vaak onzichtbare vochtophopingen, ons humeur en ons algemeen welbevinden is minder bekend.
De kwaliteit van ons inwendig watermilieu is verantwoordelijk voor het goed functioneren van ons lichaam. Bij stagnaties van vocht blijven afvalstoffen en grote eiwitmoleculen zitten waardoor vochtophopingen en celdegeneratie onstaat. De waterhuishouding wordt dus grotendeels door het lymfesysteem geregeld. Dit geeft ook het belang aan van een gezonde waterhuishouding en het effect van de manuele lymfdrainage.
De lymfebanen en lymfeklieren worden ook wel eens waterzuiveringsstations van het menselijk lichaam genoemd. Bovendien treden ze op als echte scheidsrechters. Zij beslissen wat er in de bloedbaan komt en wat niet.
Naast aangeboren afwijkingen, trauma en chirurgische ingrepen kan een slecht werkend lymfesysteem het gevolg zijn van stress, vervuiling en overbelasting door veneuze problemen.
De Manuele Lymfdrainage volgens de methode Vodder is een zachte massagevorm en is op het gehele lichaam toepasbaar. Ze heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren en eventuele stagnatie op te heffen, de immuniteit (weerstand) te verhogen, de stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren.
Bij de Manuele Lymfdrainage volgens de methode Vodder wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfklieren en lymfbanen; de richting wordt bepaald door de stroomrichting van het lymfstelsel. Heel belangrijk daarbij is het ritme van deze ‘handgreep’. Dat ritme moet namelijk exact overeenkomen met het openen en sluiten van de kleppen in de lymfbanen en in de haarvaatjes, want alleen dan kan al het ‘overtollige’ lichaamsvocht goed worden afgevoerd.
De Manuele Lymfdrainage volgens de methode Vodder is toepasbaar bij zeer veel klachten, al dan niet in combinatie met andere therapievormen. Zo behandelen wij onder andere mensen met:
Zwellingen (oedeem): bv lymfoedeem ter hoogte van de arm na borstkanker – zwellingen na een ongeval of na een operatie – verstuikingen -bloeduitstortingen – spierpijnen en spierletsels – dystrofieën – klachten aan het zenuwstelsel: bv M.S, gezichtsverlamming, migraine – klachten als gevolg van stress: bv slapeloosheid, concentratieverlies, constipatie, diarree, hoofdpijn, vruchtbaarheidproblemen, menstruatiestoornissen – keel-, neus-, en ooraandoeningen – bloedcirculatiestoornissen: bv glaucoom, etalageziekte, open wonden – orgaanklachten – …

• ESB (Energetisch Structurele Balans)
ESB® is een op zichzelf staande vorm van zachte manipulatietherapie, die streeft naar het harmoniseren van energie door de verschillende lagen van het lichaam heen, met inbegrip van bot-, spier- , zenuwweefsel en aura.
De ESB®-therapeut gaat na hoe de energetische toestand in al deze weefsels is. Zij observeert door met haar handen de energie te voelen in de verschillende weefsels van het lichaam van de patiënt. Tijdens dit observeren ontstaan bij de patiënt spontane bewegingen in een gewricht, in de spieren, ligamenten of in de wervelkolom. Het lichaam zoekt zijn natuurlijke optimale instelling weer op. Dit alles gaat heel zacht, vaak zo zacht dat u het niet eens bemerkt.
ESB® werkt niet tegen lichamelijke veranderingen (niet symptoomgericht), welke als een poging tot een best mogelijke zelforganisatie worden gezien, maar we bevorderen de genezing van de patiënt door het ondersteunen van zijn eigen innerlijke vermogen tot zelforganisatie.
In ESB® gaan we er van uit dat het lichaam van de mens een groot aantal zelfcorrectiemechanismen bezit die hem gezond houden. Storende, belastende lichamelijke veranderingen (symptomen) zijn een teken van een overbelasting van deze regelmechanismen; je zou kunnen spreken van een ontoereikende probleemoplossing. Het lichaam is niet in staat een adequate oplossing te vinden.
Alle ongevallen, ziekten en emotionele conflicten die je in de loop van je leven meemaakt, onbewust toevoegt en onbewust met je meedraagt, resulteren in een dergelijk toestand.
Tijdens een ESB®-behandeling proberen we voor het lichaam een situatie te creëren waarin het lichaam weer gepast kan reageren.
ESB® is de nieuwe standaard in manipulatietherapie:
Het is zacht en stil
Tijdens ESB® proberen we een toestand te scheppen waarin het lichaam spontaan manipulaties van de wervelkolom en aan gewrichten zelf uitvoert. De therapeut gebruikt geen “geweld” tijdens het manipuleren, maar begeleidt alleen de spontane beweging die optreedt in de wervelkolom of het gewricht. We gaan er in ESB® vanuit dat het lichaam de meest optimale stand van het bekken, de wervelkolom, de gewrichten alsook de meest optimale spanning in spieren en pezen (nog) kent. We geven het lichaam daarom de ruimte, om naar deze optimale instelling terug te keren. Tijdens de behandeling hoort u daarom ook geen “krak” of “plop”-geluiden. Er wordt door de therapeut niet getrokken of hard gedrukt.
Het is veilig
ESB® is een veilige manier van behandelen omdat we niet tegen de aard der dingen inwerken; het lichaam van de patiënt doet eigenlijk het werk. ESB® is ook mogelijk bij oudere mensen met een uitgesproken osteoporose.
Patiëntvriendelijk
Het enige wat u als patiënt moet doen tijdens een behandeling is ontspannen liggen of zitten. Er wordt altijd behandeld met de kleren aan. ESB® kan ook gebruikt worden voor de behandeling van emotionele of psychische problemen; dit kan geheel non-verbaal , als bepaalde zaken voor u te persoonlijk zijn, of moeilijk te verwoorden.
Minimaal ongemak
ESB® is niet pijnlijk of oncomfortabel. De therapeut respecteert altijd uw reactie en zal onmiddellijk stoppen als u iets als onprettig ervaart.
Buitengewoon effectief
Bij ESB® voelt u direct het effect van de behandeling en hoeft u niet een aantal dagen te wachten op het resultaat. Dit is ook het geval bij de behandeling van bijv. een psychisch trauma; de emotionele lading is er gelijk van af, of is in elk geval veel minder.
ESB® kan worden toegepast bij:
- aandoeningen van de wervelkolom - craniale aandoeningen - hoofdpijn - nekklachten, inclusief whiplash- rugklachten inclusief bekken, lumbale en thoracale klachten - schouder-, elleboog-, pols- en handklachten
- been-, heup-, knie-, enkel- en voetklachten - artritis, artrose en andere gewrichtsklachten - toestand na ongeval of operatie - bekkenproblemen na zwangerschap - sportblessures - stress en post-traumatische klachten - toestand na een beroerte – neurologische klachten

• Cranio-sacraal therapie
Tussen schedel (cranium) en heiligbeen (sacrum) ligt het centraal zenuwstelsel waarrond het hersen- en ruggenmergvocht (cranio-sacraal vocht) in een traag, maar krachtig ritme stroomt. Dit ritme kan over het hele lichaam gevoeld worden als een golfbeweging. Het gaat om een zacht heen en weer gaande ritmische beweging die zich verder zet via het bindweefsel (fascia) dat alles in ons lichaam omhult.
Het fascia is de geheugenbank van ons organisme. In dit web kan je je hele levensgeschiedenis terugvinden; wat je verwond heeft, wat je leven op een bruuske manier doorkruist heeft… Alles wat je niet hebt kunnen integreren, wordt bewaard in het fascia.
Het cranio-sacraal ritme stimuleert ook het transport van belangrijke voedings- en afvalstoffen door de celwand. Dit mechanisme wordt de ‘celademhaling` genoemd. Het gevolg hiervan is dat de cellen (en zo ook het lichaam) in een goede conditie kunnen blijven.
Cranio-sacraal therapie is een behandelingswijze waarbij we, door een zachte aanraking, met onze handen ‘luisteren’ naar het ritme en proberen het verloop van het ritme in het lichaam ruimte te bieden.
Het brengt een diepe ontspanning waardoor spanningen, weerstand en pijnpatronen zich lossen. Hoe meer het cranio-sacraal ritme een vrij verloop kan volgen, hoe meer de zelfhelende kracht van het lichaam haar werk kan doen en de levensenergie weer meer toegankelijk wordt.
Cranio-sacrale kan je toegang geven tot een diepe innerlijke “stilte”.
Een “stilte” in jezelf van waaruit heling mogelijk is.
Heling vanuit een kracht die reeds aanwezig is in jezelf…

Je vindt mij in het WonderWijvenhuis op woensdag van 9.00u-17.30u na afspraak op
0473 99 25 24.

KOSTPRIJS AFSPRAAK KINE
• Ik ben een geconventioneerd kinesitherapeut en volg de tarieven van het RIZIV.
• Om terugbetaling te genieten van de mutualiteit hebt u een geldig kinévoorschrift nodig. Dit voorschrift mag niet ouder zijn dan 2 maand.
• De terugbetalingstarieven zijn afhankelijk van uw statuut. Vraag ernaar in de praktijk of bij uw mutualiteit. De volledige lijst betreffende de terugbetalingen vindt u ook op de website van het RIZIV.

DUURTIJD AFSPRAAK KINE
Kinesitherapie: 30 min.
Wat hebt u nodig?
• het voorschrift van de arts
• een klevertje van de mutualiteit
• uw identiteitskaart

CRANIO-SACRAAL THERAPIE (zonder kine-voorschrift)
60 min.
50 €